MSM siarka organiczna
Suplementy diety

MSM siarka organiczna – działanie oraz rola siarki.

10/11/2018

MSM – to skrót od metylosulfonylomatanu, co oznacza siarkę organiczną, która jest stosowana w suplementach z uwagi na łatwość przyswajania jej przez organizm. Siarka stanowi 0,3 % masy człowieka i jest siódmym co do kolejności pierwiastkiem budującym jego ciało. Dodatkowo tworzy białka strukturalne, hormony, enzymy oraz niskocząsteczkowe tiole, czyli organiczne małe związki siarki, niezbędne w metabolizmie wszystkich żywych komórek.

Msm siarka organiczna – rola w organizmie

MSM pełni szereg ważnych ról w organizmie, do najważniejszych z nich należy:

  1. Uczestnictwo w naprawie i regeneracji każdej komórki.
  2. Wzmacnianie funkcji lokomocyjnej organizmu, czyli budowanie tkanki okołostawowej i regenerowanie mięśni.
  3. Dbałość o kondycję i piękny wygląd włosów skóry i paznokci.
  4. Obrona przed atakiem oraz rozwojem wolnych rodników, które wywołują zmiany chorobowe.
  5. Odtruwanie oraz oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, metali ciężkich oraz leków.

Związki siarki występujące w organizmie można podzielić, ze względu na mechanizm działania i źródło pozyskiwania na syntezowane wewnątrz organizmu ( endogenne ) oraz dostarczane wraz z pożywieniem (egzogenne ). Endogenne związki siarki to: L- cysteina, glutation, siarczan glukozaminy, kwas alfa- liponowy, koenzym A, heparyna, siarczan chondroityny, metalotioneina, tauryna, fibrynogen, siarczany witaminy D3 i siarczany cholesterolu. Egzogenne związki siarki to: metionina, biotyna ( witamina H ), metylsulfonylometan – MSM, izotiocyjaniany, tiamina ( witamina B1), siarczki allilu i diallilu oraz allicyna.

MSM ze względu na swoje właściwości jest liderem w suplementacji siarką. MSM to najprostsze i najbogatsze źródło organicznej siarki, dostępnej na całym świecie. Ponadto jest niedrogim i łatwo przyswajalnym surowcem siarkowym. Doskonale MSM sprawdza się w terapii różnego rodzaju chorób zwyrodnieniowych stawów, kuracjach odtruwających i przeciwpasożytniczych oraz chorobach jelit i obniżonej wydolności wątroby.

Siarka organiczna – właściwości lecznicze

  • regeneruje tkankę łączną, poprzez pobudzanie syntezy kolagenu, elastyny i protoeoglikanów.
  • stymuluje syntezę kreatyny, przez co poprawia kondycję włosów i paznokci.
  • samodzielnie usuwa wolne rodniki, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.
  • współuczestniczy w produkcji białek oraz glutationu, które chronią przed stresem oksydacyjnym.
  • ma działanie rozkurczowe na mięśnie szkieletowe.
  • poprawia przepuszczalność komórkową, dostarczając tlen oraz składniki odżywcze.
  • eliminuje dolegliwości bólowe.
  • regeneruje naczynia krwionośne, chrząstkę stawową oraz płyn stawowy.
  • wiąże się z błoną śluzową, tworząc dodatkową barierę ochronną przed toksynami i pasożytami.
  • poprawia krążenie w naczyniach włosowatych we wszystkich tkankach.
  • niweluje blizny oraz niedoskonałości na skórze.

Siarka organiczna w walce z toksynami

Otocznie, praca, zła dieta, leki, używki oraz warunki środowiskowe codziennie dostarczają do naszego organizmu masę zanieczyszczeń, które doprowadzają do rozwoju wolnych rodników. Siarka organiczna w walce z toksynami chroni nas przed kumulacją i atakiem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie i przeciwrodnikowo.   Znaczny niedobór siarki w organizmie doprowadza do przejęcia kontroli przez rozmnażające się rodniki, które dodatkowo wspieramy paleniem papierosów, piciem alkoholu, nadmiernym opaleniem się, nadużywaniem leków, a także przesadnym i długotrwałym wysiłkiem fizycznym, przewlekłymi infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi, grzybiczymi i pasożytniczymi. Wszystko to doprowadza do obniżenia bariery ochronnej układu odpornościowego co doprowadza do stresu oksydacyjnego.  Taki stan jest bardzo niebezpieczny. ponieważ w znacznym stopniu podnosi prawdopodobieństwo rozwinięcia się poważnych chorób takich jak: nowotwory, miażdżyca, niewydolność nerek, bezpłodność, depresja, choroba Parkinsona, uszkodzenia słuchu, choroba zwyrodnieniowa stawów, degradacja plamki żółtej, włóknienie wątroby prowadzące do marskości, zapalenie trzustki oraz uszkodzenia układu kostno – stawowego.

Niebezpieczeństwo jakie niosą za sobą rozwijające się wolne rodniki, można dostrzec na przykładzie jełczenia masła i oleju rybiego,  rdzewienia karoserii lub ciemnienia owoców, spowodowane przez  reaktywną formę tlenu. W organizmie prawidłowe oddychanie komórkowe produkuje wolne rodniku, które są niszczone przez system obrony  antyoksydacyjnej, eliminując zagrożenie rozwoju pierwszych infekcji chorobotwórczych.

Siarka organiczna na stawy

Układ kostny dzięki dużej zawartości kolagenu posiada właściwości rozciągania i zginania. Produkcja kolagenu zachodzi m.in. w wyniku połączenia się związków siarkowych z witaminą C. Elastyczność i sprężystość kości i stawów zapewnia rozgałęziona siatka nazywana proteoglikanem, który wchłania wodę zapewniając mocną amortyzację wstrząsów oraz powrót do pierwotnego kształtu kości. Uwidacznia się, to w każdym naszym ruchu, zgięciu nogi i ręki. W skład naszych kości wchodzi także kwas hialuronowy, od którego odchodzą mniejsze łańcuchy siarczanów glukozaminy i chondroityny.

Układu ruchowy do optymalnego i długiego  działania potrzebuje odpowiedniego „paliwa”, jakim jest woda i siarka. Połączenie tych dwóch składników przede wszystkim nawadnia organizm, co eliminuje ryzyko wystąpienia degradacji stawu i zmniejszenia elastyczności kości. Stawom należy dostarczać substancji potrzebnych do produkcji kolagenu i proteoglikanów oraz zapewniać im ruchliwość np. poprzez długie spacery.

Choroba zwyrodnieniowa stawów

W leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów od lat w Polsce i na świecie stosuje się preparaty na bazie siarczanów, zwłaszcza glukozaminy i chondroityny.  Preparaty lecznicze najczęściej są wydawane na receptę a ich działanie polega głównie na łagodzeniu bólu oraz spowolnieniu choroby. Od lat do lekarzy trafiają osoby z rozpoznaną chorobą zwyrodnieniową stawów, u których stwierdza się dość często stres oksydacyjny oraz spadek o 1/3 ilości organicznych związków siarkowych. Wniosek nasuwa się jeden: ” dbajmy o stawy poprzez zapewnianie odpowiedniego poziomu siarki w organizmie”. Ruch był, jest i będzie nieodłącznym elementem natury człowiek, więc dbajmy o kości, mięśnie i stawy każdego dnia.

Postępująca choroba zwyrodnieniowa stawów dotyczy coraz młodszej grupy osób, atakując głównie stawy odpowiadające za dźwiganie ciężaru ciała, czyli kręgosłup, kolna i biodra. Choroba towarzyszy do późnej starości, często odbierając sprawność seniorom. Jakość życia drastycznie spada, z uwagi na towarzyszące obrzęki, ból, degradację chrząstki i wysuszenie płynu stawowego, co w konsekwencji ogranicza aktywność ruchową. Starsi pacjenci zmagają się z zwyrodnieniami stawów.

Przyczyny szybszej degradacji stawu:

  • brak ruchu i zła dieta (uboga w białka zwierzęce),
  • genetyczne obciążenia chorobowe tkanki łącznej,
  • otyłość, zła postawa ciała,
  • zapalenia stawów oraz wcześniejsze urazy,
  • odwodnienie,
  • nadmierne obciążenie układu szkieletowego np. w wyniku zawodowego uprawiania sportu,
  • ćwiczenia niedostosowane do naszych predyspozycji, dotyczy to zwłaszcza osób zaczynających aktywności po latach braku wysiłku fizycznego,
  • niedobór witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, D3, siarki, krzemu, boru.

Rozwój choroby jest powolny i początkowo zupełnie przebiega bezobjawowo. Stan chorobowy rozpoczyna się w chrząstce stawowej, nie zwierającej nerwów ani naczyń krwionośnych prze to nie odczuwamy żadnego bólu. W zalążku choroby  dochodzi do mikropęknięcia, o którym chorzy nie widzą nawet przez kilka lat. Chrząstka jest odżywiana przez płyn stawowy, który jest wtłaczany w wyniku ruchu i wysysany. Zaburzenie w dostarczaniu płynu stawowego powoduje niedotlenienie w wyniku silnego stresu oksydacyjnego, który powoduje wyrzut chorobotwórczych wolnych rodników. Stan niedotleniania jest bardzo niebezpieczny, ponieważ generuje najwięcej destrukcyjnych cząstek.

Ruch w chorobie zwyrodnieniowej stawów

Chorujący staw powinien być cały czas w użyciu, czyli nie można zapomnieć o codziennym ruchu, ćwiczeniach i spacerach, oczywiście nie można też przesadzać z aktywnością. Brak ruchu spowoduje szybszy proces postępowania choroby. Konsekwencją baraku ruchu będzie m.in:

  • długotrwałe niedotlenienie chrząstki i wyrzut ogromnej ilości wolnych rodników,
  • wolne rodniki pochłaniają resztki zapasu glutationu, który zamiast odżywiać staw jest pożywką dla chorobotwórczych rodników,
  • stan zapalny mieszczący się początkowo w błonie maziowej zajmuje coraz większe obszary stawu,
  • w części podchrzęstnej kości dochodzi do stwardnienia kości w wyniku zmian zwyrodnieniowych,
  • zaburza się rola proteoglikanu i kwasu hialuronowego przez co dochodzi do odwodnienia stawu,
  • włączają się enzymy trawiące białka, które niszczą kolagen,
  • dochodzi do zanikania chrząstki stawowej,
  • komórki chrząstki umierają, co uniemożliwia stosowanie procesów naprawczych.

Ostatnim stadium choroby zwyrodnieniowej stawów są stałe wysięki w stawie, cysty w kościach, obrzęki i ogromny ból spowodowany brakiem chrząstki, co uwidacznia się tarciem kości o kość. W skrajnych przypadkach dochodzi do mikrowylewów ze szpiku kostnego. Po za bólem chory może zostać do końca życia inwalidą. Choroba wyrządza ogromną krzywdę pacjentowi oraz rodzinie, który cierpi razem z nim. Na tym etapie choroby ruch może powodować kolejne uszkodznia, mięśni, ścięgien, pochewki ścięgien oraz wiązadeł. Bez ruch również pogarsza sytuację chorego.

Przyczyny niskiego poziomu siarki

Siarka jest budulcem każdej komórki ciała, więc jej zapotrzebowanie jest duże. Niewystarczające dostarczanie tego minerału powoduje jego niedobór. Pierwszym powodem małej ilości siarki jest spożywanie produktów pochodzących z gleb o niskim lub zerowym poziomie siarki. Bardzo istotna też jest woda, którą pijemy, najlepiej sięgać po wodę głębinową bogatą w szereg minerałów z siarką na czele, a nie pić z miękkich wód gruntowych. Dieta uboga w białko zwierzęce, zwłaszcza pochodzące z organów wewnętrznych, wywarów z kości i skóry, tkanki łącznej.  Cofając się jeszcze kilkadziesiąt lat temu potrawy takie jak galareta, wywary mięsne, podroby były bardzo popularne, obecnie są zapomniane, co jest kolejną przyczyna niskiego poziomu siarki. Stosowanie diet wegańskich, eliminujących białka zwierzęce oraz cholesterofobia, która ogranicza spożycie żółtej jaj. Te wszystkie produkty są bogate w siarkę. Skutkiem niskiego spożycia białek zwierzęcych są w pierwszej kolejności problemy ze strony układu trawiennego oraz wolniejszy metabolizm i zaburzenia pracy nerek.

Poziom siarki w organizmie w pierwszej kolejności zależy od indywidualnych wyborów każdego z nas przy wyborze produktów spożywczych.  To co jemy i pijemy ma odzwierciedlenie w  kondycji naszego całego organizmu.  Również miejsce zamieszkania pomaga lub utrudnia nam w dostarczaniu siarki. Przykładem może być uznany za jeden z najzdrowszych naród Islandczyków, którzy żyją w otoczeniu niebezpiecznych wulkanów. Ich woda pitna oraz gleba jest wysycona siarką, z której spożywają m.in. warzywa. Polacy dla porównania nie mają takich dobrodziejstw przyrody, zatem jeszcze bardziej powinni dbać o odpowiednią dietę. Współczesny rozwój przemysłu rolno – spożywczego, także zabija siarkę w glebie.  Przemysł jest nastawiony na ilość, a nie na jakość, starając się wyhodować jak najszybciej produkty, nawożąc glebę fosforem, potasem i azotem, które w nadmiarze zaburzają wchłanianie siarki przez rośliny. Nieliczni mogą pochwalić się kawałkiem ogródka, nawożonego wyłącznie starymi metodami, które są bogate w pochodzącą z obiegu przyrody MSM.

Symptomy niskiego poziomu siarki 

Skrajnie niski i długotrwały deficyt siarki w organizmie może prowadzić do: zapaleń oraz bólów stawów i mięśni, licznych urazów tkani łącznej, obniżenia odporności, spadku wydolności fizycznej, namnażaniu się toksyn i metali ciężkich, stresu oksydacyjnego we tkankach i narządach oraz łamliwości włosów i paznokci.

Niewykluczone, że po rozpoczęciu kuracji siarką odczujesz silny przypływ energii, a uczucie przewlekłego zmęczenia oraz nawracające infekcje znikną.

Msm siarka organiczna – suplementacja

Dostrzegając wielkie zapotrzebowanie na siarkę oraz na jej niedobry wynikające z braku tego pierwiastka w glebach i coraz większe zużywanie siarki w procesach detoksyfikacyjnych, jest wiele sytuacji, w których wręcz musimy ją dostarczyć. Stosować MSM powinny zwłaszcza osoby, które:  nadużywają leków, stosują restrykcyjne diety, zmagają się z przewlekłymi stanami zapalnymi, zamieszkują duże zanieczyszczone aglomeracje miejskie oraz rekonwalescencji po urazach, złamaniach oraz oparzeniach. O suplementacji siaką powinni pamiętać, także rodzice dzieci w procesie wzrostu oraz kobiety w ciąży i podczas laktacji.

MSM poprawia urodę

Siarka jest ważnym budulcem skóry, włosów i paznokci, a więc śmiało można jej zawdzięczać piękny i zdrowy wygląd. Zdrowie skóry zależy od białek strukturalnych, czyli elastyny, kolagenu i keratyny, które nie istniałby bez siarki. Dzięki siarce skóra może płynnie przeprowadzać proces detoksykacyjny i wydalniczy, co chroni ją przed rozwinięciem się wszelkich zapaleń.

Siarka organiczna skutecznie upiększy każdego z nas dając następujące efekty:  szybszy wzrost paznokci i włosów z mocniejszą ich strukturą, gładszą skórę, szybsze gojenie się drobnych ran, zredukowanie stanów zapalnych na skórze wyrządzonych np. zmianami trądzikowymi, oraz zmniejszenie widoczności blizn. Kobiety stosujące MSM, prze okres kilkudziesięciu tygodni dostrzegły widoczne zmiany. U jednej z nich kondycja skóry w okolicach brzucha się poprawiała jej elastyczność oraz mniejsza widoczność blizny pooperacyjnej. Osobiście przetestowałam MSM na sobie, w przypadku wzmożonego wpadania włosów po zabiegach fryzjerskich. Stosowała siarkę organiczną przez okres trzech miesięcy, dwa razy dziennie po 2 g. Efekty były następujące: po trzech dniach włosy przestały nadmiernie wypadać, a po 6 tygodniach zaobserwowałam znaczący wzrost małych włosków, na czym zyskała objętość i zdrowszy wygląd. Obecnie stosuję MSM 4 razy w tygodniu po 3 g, żeby utrzymać odpowiedni poziom siarki.

Siarka organiczna – terapia przeciwbólowa

Na rynku jest dostępnych bardzo wiele substancji przeciwbólowych. Każdy z nas odczuwał jakiś rodzaj bólu, a w jego leczeniu warto zacząć od naturalnych metod, które nie obciążają narządów wewnętrznych. MSM jest bezpieczną i naturalną substancją o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Działanie siarki organicznej można podzielić na przyczynowe i objawowe.

Przyczynowe:

  • MSM stymuluje syntezę kolagenu, w połączeniu z witaminą C i uczestniczy w procesie gojenia tkanki, uwalniając ją od bólu.
  • MSM chroni zapasy cysteiny, potrzebnej do syntezy glutationu, który niszczy wolne rodniki, co utrudnia rozwój stanu zapalnego.
  • MSM opóźnia proces degradacji (niedotlenia)  chrząstki, przez co odczucia bólowe są zerowe lub niewielki      ( odczucie bólu zawsze zależy od stopnia zaawansowania choroby ).
  • MSM niszczy wolne rodniki, eliminując jednocześnie stan zapalny oraz pobudzając staw do produkcji glutationu.
  • MSM przeciwdziała rozwojowi wiązań poprzecznych w kolagenie, co zmniejsza ryzyko narastania tkanki bliznowatej.

Objawowe:

  • MSM zmniejsza napięcie mięśni przykręgosłupowych i okołostawowych wywołanych długim przykurczem, co uwalnia od bólu.
  • MSM ogranicza przekaz bólowy do mózgu o ciągłych dolegliwościach.
  • MSM zapewnia tkankom lepszą perfuzję poprzez właściwości rozszerzające małe naczynia krwionośne.
  • MSM wzmacnia nasilenie kortyzolu, który jest najważniejszym hormonem przeciwzapalnym.

 

Siarka organiczna – dawkowanie

W  codziennej suplementacji siarką u osób zdrowych dawka siarki powinna wynosić 1- 2 g dziennie. Rekomendowana dawka przeciwbólowa MSM wynosi 10 g dziennie do czasu ustania dolegliwości bólowych. Stosowana najczęściej dwa razy dziennie po 5 g. W leczeniu zgagi dawka MSM wynosi 3 g dziennie rano przed jedzeniem. Siarkę organiczną zawsze należy wymieszać w wodą. Przy zgadze należy wypić dwie szklanki wody. W zaparciach pomaga jednorazowa 6 g dawka MSM połączona z dwiema szklankami wody.

Ogólne zasady stosowania siarki organicznej

  • Czas oraz częstotliwość stosowania zależy od stanu zdrowia.
  • Najrozsądniej jest zacząć  od mniejszej dawki, którą można sukcesywnie zwiększać.
  • Obserwacja organizmu ( czy coś się zmieniło w dotychczasowych dolegliwościach ).
  • Regularne wykonywanie badań kontrolnych.
  • Wysokie dawki zawsze powinny zostać podzielone na mniejsze porcje.
  • MSM może być stosowany na czczo lub po posiłku.
  • Siarka organiczna wymaga popicia dużej ilość wody, co ułatwia jej działanie.
  • Pierwsze efekty stosowania siarki możesz zauważyć po sześciu, a nawet dwunastu tygodniach.
  • Cierpliwość i systematyczność się opłaca.

Przeciwwskazania do stosowania siarki organicznej

Ostrożność w suplementowaniu siarki organicznej muszą zachować osoby stosujące leki rozrzedzające krew, ponieważ MSM wykazuje właściwości usprawniające krążenie, tym samy działa przeciwzakrzepowo. Osoby mające zdiagnozowaną jaskrę, powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania MSM  oraz zadbać o prawidłowe ciśnienie śródgałkowe w ewentualnej terapii siarką. Kolejna grupa osób, która powinna zachować ostrożność w przyjmowaniu siarki organicznej są osoby po urazie mózgowo -czaszkowym i udarze, ponieważ  uszkodzona bariera krew- mózg  może kumulować siarkę, co może negatywnie skutkować na tkankę nerwową. Przyjęcie jednorazowo za dużej dawki siarki organicznej może wywoływać zaburzenia żołądkowo – jelitowe.

MSM – gdzie kupić?

Siarka organiczna oraz Książka „Terapia siarką”  jest dostępna w sklepie e-natura.pl

F-MSM Siarka Organiczna
F-MSM Siarka Organiczna

Literatura

A. Kwieciński – Schorzenia narządu ruchu – profilaktyka i uzupełnienie leczenia preparatami, pochodzenia roślinnego.

E. Mindell- The Miracle of MSM.

Jak oceniasz wpis?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak uznałeś ten post za przydatny ...

Śledź nas w mediach społecznościowych!

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *